Örménygyökér....Inula helenium.../10mag/ NÖV.-244 - Jelenlegi ára: 550 Ft

2021. július 31., szombat


 
"Inula heleniums"
Jellemzése:
Nagy termetű évelő növény, amelynek elágazó szára több mint 1 méter magasra nő. Széles lándzsa alakú, szürkés-molyhos fonákú, egyenlőtlenül fogazott levelei vannak. Alsó levelei hosszú levélnyelűek, a felső levelek ülők, szárölelő vállúak. Aranysárga virágai 6– 7 cm széles fészekvirágzatot alkotnak; a 3– 4 cm-es keskeny nyelves virágok, és a csöves virágok színe is sárga. Erőteljes, vastag gyökértörzsén sok oldal- és hajszálgyökeret találunk.  Kaszattermése bóbitás. Magyarországon védett növény.
Örménygyökér gyógyhatása, használata:
Az örménygyökér (vagy peremizs) földalatti szárát és gyökerét a gyógyászatban radix Helenii,  radix Inulae és radix Enulae név alatt használják.  Gyökerének sajátságos fűszeres szaga van, mely frissen a kámforra emlékeztet. Íze eleinte kellemetlen, azután csípős keserű és fűszeres. Gyökere , illanó olajat, alantkámfort vagy helenint, inulint és keserű anyagot tartalmaz. Az örménygyökér főleg a nyálkahártyákra hat és ezért tüdőbaj és elnyálkásodás ellen használják.
Forrázatát köhögés, hörghurut, külsőleg bőrkiütések (kosz, rühesség, gombásodás – microsporum és thichophyton -) ellen használják. Az örménygyökérből és mustból készül az úgynevezett » alantbor«, melyet gyomorerősítésre (emésztőszervi, epe- és bélbántalmak, puffadás), egyes elbeszélések szerint levest is készítettek belőle. Húgyúti fertőzés, menstruációs panasz és féreghajtásra használták az örménygyökeret, de asztma ellen szintén hatásos egyéb növényekkel keverve.   Álmatlanság esetén lefekvés előtt igyuk meg a meleg főzetét. Stressz, szorongás, vérnyomás-, vércukorszint csökkentő és légzésgyorsító. Az örménygyökérből továbbá az emésztést elősegítő czukorkák, tabletták is készül (t)nek az 1600-as években (1906). Nagyobb mennyiségben bevéve hányást, hasmenést, gátfájdalmakat, görcsöket és akár bénulást is okozhat!  Várandós nőknek nem ajánlott a szedése! Orvosi felügyelet feltétlen szükséges!
Inulin tartalmát a legkönnyebben kinyerni úgy lehet, ha egy éjszakára beáztatjuk a növényt és majd azt lassan felfőzzük (először a 19. században vonták ki belőle az inulint). Kandírozni is lehet, egyesek szerint így a legfinomabb. Manapság inkább méregtelenítéshez, fogyáshoz, valamint az immunrendszer megerőssítéséhez, máj és emésztőrendszer működésének fokozása miatt fogyasztják. Likőripar szintén felhasználja, diabetikus készítmények egyik alapanyaga (inulin tartalma miatt), ugyanis cukorbetegek is szedhetik.
KIS SEGÍTSÉG VIDEÓVAL:
1 ADAG 10 MAGOT TARTALMAZ!
 
 
 
 
Kérem kattintson a felhasználónevem mellett i+ gombra, vagy az alábbi linkre:
Bemutatkozás, szállítási feltételek:
A rendeléssel egyidejűleg kijelenti, hogy az ott leírtakat elolvasta és elfogadja!  


Jelenlegi ára: 550 Ft
Az aukció vége: 2021-08-01 02:52 .

0 megjegyzés: